Denna veckan har jag äntligen igen kommit igång att baka åt barnen. Jag älskar att baka, men på sistone har jag verkligen inte hittat den där lilla tiden till att stöka i köket. Tidigare i veckan har jag satt igång en surdegsstart och bakat figurkex till barnen. Idag blev det tekakor och en ny omgång djurkex till barnen. Recept på tekakor och djurkex finns nedan.

Tekakor

Tekakor:
Jag bara älskar detta receptet, de blir så härligt fluffiga, fina i färgen och doftar ljuvligt.

25 g jäst
2,5 dl fingervarm mjölk
100 g rumstempererat smör
7 dl vetemjöl
1,5 msk ljus sirap
1/2 tsk salt

Smula jästen och häll i den fingervarma mjölken, rör om tills jästen är upplöst.
Häll i alla andra ingredienser utan saltet.
Blanda på låg hastighet i köksassistent med degkrok i 10 minuter.
Häll ner saltet och blanda ytterligare 3 minuter i lite högre hastighet.
Jäs degen 30 minuter i bunken.

Dela upp degen i 8 bitar som du formar till bollar.
Kavla ut bollarna till platta kakor och nagga dem med gaffel. (De blir nästan dubbelt så tjocka när de är färdiga)
Jäs dem under plast i ca 40 minuter – 1 timme.
Baka av dem på 250 grader i ugnen i ca 5-6 minuter

Figurkex

Figurkex:
Nytt recept jag provade på, vet inte om kex verkligen är rätt benämning, de blir inte särskilt hårda som jag benämner kex. De blir lite mjuka i mitten, därför är de dessutom väldigt passande även till mindre barn då de är väldigt lättätliga.

I veckan gjorde jag enligt receptet:
50 g smör
2 dl vetemjöl
2 msk mjölk
1/2 tsk bakpulver

Idag gjorde jag något större sats och tillsatte ägg enligt följande:
75 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 dl mjölk
1 tsk bakpulver

Tryck ut smöret i vetemjölet med en gaffel. Tillsätt resten av ingredienserna tills du får en deg. Kavla ut till önskad tjocklek, tänk på att de växer lite på höjden i ugnen. Jag fick använda en hel del vetemjöl under utkavling då den var ganska klibbig. Tryck ut figurer i önskade former. Lägg kexen på bakplåt och grädda i ugnen ca 8-10 minuter på 200 grader C.