Black Friday är idag känd som årets största shoppingdag, och olika slags erbjudanden finns i överflöd i de allra flesta butiker. Fenomenet Black Friday i Norge har funnits i redan 10 år, sedan 2012. Black Friday är ursprungligen dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, som firas varje år den fjärde torsdagen i november. Det betyder att Black Friday år 2022 är den 25 november. 

De senaste åren har Black Friday på många håll sträckts ut till att pågå hela veckan. Därför har sista veckan i november fått namnet Black Week, medan helgen har fått namnet Black Weekend. 

Vi har samlat nyttiga tips som kan hjälpa dig att navigera fram under Black Week och vi berättar också var du kan hitta de bästa erbjudandena. Förbered dig för Black Friday och du kan hitta de bästa rabatterna och inte gå miste om några bra erbjudanden.  Kolla också in bra erbjudanden och recensioner för shopping under Black Week i Norge på webbplatsen Reviewsbird.no 

Förbered dig för Black Friday

Du bör göra lite efterforskningar före du sätter igång och ta reda på vad du verkligen behöver, för att undvika att göra dåliga affärer. Det är också viktigt att kontrollera produkternas priser i förväg, så att du vet om den rabatt som butiken erbjuder är bra på riktigt. 

Det kan vara en bra idé att planera dina inköp i god tid, läsa recensioner och ta vara på olika tips så att du kan välja de produkter du vill ha och köpa dem till rätt pris. Det finns många kategorier som är populära under Black Friday, men elektronik  toppar ofta listorna. iPhone, spel konsoler, robotdammsugare och surfplattor är bara några av de produkter som många åtrår under Black Friday.

Hur du gör bra köp på Black Friday

Eftersom det finns så många erbjudanden i så många affärer på Black Friday är det lätt att bli frestad att köpa saker man egentligen inte behöver. Samtidigt är julen precis runt hörnet, så Black Friday kan vara ett bra tillfälle att handla julklappar.

Planera väl

Ett bra tips är därför att planera vad du kan tänka dig att köpa i förväg. Gör en lista över de produkter du är intresserad av, och markera var den finns att köpa. Om du ska handla julklappar, se till att du har allas önskemål till förfogande i god tid. 

Var snabb

Även om det finns många erbjudanden på Black Friday kan det mycket väl vara så att just den produkt du vill ha inte finns på erbjudandet. Det kan därför vara smart att titta på om det kan finnas alternativa produkter som du kunde köpa istället. Det kan också vara en bra idé att låta bli att köpa om den rätta produkten inte finns på rea. Det kommer alltid flera readagar under året, med Cyber ​​​​Monday, julrean och nyårsrean i nära antågande efter Black Week.

Om du är ute efter en särskilt eftertraktad produkt, lönar dig sig att vara snabb eftersom affärerna kanske inte alltid har så stora lager av rabatterade produkter. Du vill vara en av dem som hinner få den populära produkten, och då får du vara noga med att vara ute i tid.

Kontrollera vilken tid butiken kör igång med sin Black Friday -rea, att du säkert är bland de första shopparna. Kolla också eventuella tidsskillnader, om butiken befinner sig i en annan tidszon. 

Vad lönar det sig att köpa i Norge på Black Friday?

Lika som i resten av världen har Black Week i Norge varit särskilt lukrativ för elektronikhandeln. Elektronikaffärerna har varit bland de första att aktivt marknadsföra sina erbjudanden till Black Friday. När du ska handla elektronik på Black Friday lönar det sig att kolla i förväg de stora affärernas och kedjornas erbjudanden, beroende på hurdana produkter du är intresserad av att köpa. 

Elektronik, tillsammans med hemelektronik och hushållsapparater är ofta den största kategorin unden Black Week. I Norge har kedjor som Elgiganten, Power, Elkjøp och Elon bra erbjudanden under Black Week och de marknadsför sina Black Friday erbjudanden kraftigt.

Telefonoperatörerna, som exempelvis Telenor, Telia och Ice brukar ha bra rabatter på mobiler, olika tillbehör, samt ofta datorer och abonnemang under Black Week, och de erbjuder dessutom ofta räntefri finansiering för inköpen.

De större klädes- och sportkedjorna – både på webben och i de fysiska affärerna – har bra Black Week rabatter. Ofta har inrednings- och lifestyleaffärer bra rabatter likaså.

I klädbutikerna finns det ofta stora rabatter på både herr-, dam- och barnkläder. Speciellt vinter- och friluftskläder brukar ha stora rabatter. Heminredning, som möbler och textilier brukar också bli kraftigt rabatterade. Skönhetsvård och fitnessprodukter brukar också vara särskilt förmånliga på Black Friday. Hälsa och skönhet är faktiskt den näst största kategorin under hela Black Week.