Användning av kompressionsstrumpor under flygning: fördelar och biverkningar

Sommaren och semestern står för dörren och fler människor än någonsin vill ut och resa efter pandemin. Men svullna ben och fötter efter en lång flygning har tyvärr blivit ett problem för många. När du tillbringar mycket tid i ett trångt utrymme och inte kan röra dig så mycket har venerna i benen svårt att cirkulera blodet tillbaka till hjärtat. Detta kan orsaka tryck och svullnad i den nedre delen av benen.

Att bära kompressionsstrumpor när man flyger har blivit en populär metod för att förhindra svullnad efter en flygning. Även om kompressionsstrumpor har fördelar för flygresenärer finns det några saker du bör veta innan du provar dem. Den här artikeln tar upp allt du behöver veta om att bära kompressionsstrumpor när du flyger, inklusive vem som bör och inte bör bära dem.

Fördelar med att bära kompressionsstrumpor under flygning

När du är på en lång flygresa (4 timmar eller mer) är det troligt att du inte rör dig så mycket under den tiden. När du sitter trångt i ett litet utrymme och inte rör på dig, saktar cirkulationen mellan hjärtat och benen ner.

Det är dina vadmuskler som skickar blodet från den nedre halvan av kroppen tillbaka genom cirkulationssystemet till hjärtat. När dessa muskler inte drar ihop sig sker cirkulationen inte på ett effektivt sätt. Du kan känna svullnad, stickningar och obehag. Sänkt cirkulation kan också öka risken för lungemboli och blodproppar. Om du inte har ett recept på kompressionsstrumpor, är icke-medicinska strumpor de kompressionsstrumpor som vanligtvis rekommenderas för resor. Dessa typer av kompressionsstrumpor kan lätt köpas på nätet. Du kan välja kompressionsnivå beroende på vad som känns mest bekvämt för dig.

Potentiella biverkningar av att bära kompressionsstrumpor under flygning

Kompressionsstrumpor har vissa biverkningar. Även om du är van vid att bära kompressionsstrumpor hemma kan den torra luften, de trånga förhållandena och den oförutsägbara karaktären hos flygresor leda till biverkningar.

Möjliga biverkningar av att bära kompressionsstrumpor när du flyger är bland annat:

  • Klåda
  • Brännande eller svidande känsla
  • Blåmärken och skadad hud

Tänk på att när kompressionsstrumporna är korrekt påsatta är det inte lika troligt att biverkningar uppstår. Överanvändning av kompressionsstrumpor kan öka risken för obehagliga symtom. Därför bör du enbart använda dem när det verkligen behövs. 

Vem bör inte använda kompressionsstrumpor?

Om du har hud som lätt skadas eller har ett skadat hudlager som lätt slits rekommenderas inte att du bär kompressionsstrumpor. De kan orsaka skador på huden och skav eller sår orsakade av kompressionsstrumpor kan till och med leda till infektioner om de inte tas om hand på rätt sätt. Om du är osäker på om kompressionsstrumpor är ett bra val för dig bör du prata med en läkare innan du använder dem på en längre resa.

Är kompressionsstrumpor användbara vid långa bilresor?

Självklart är inte kompressionsstrumpor enbart gjorda för flygresor. De går lika bra att använda under en längre bil- eller tågresa. Långa bilresor kan begränsa benen, hämma cirkulationen och orsaka samma symptom på blodansamling och svullnad som en lång flygresa. Detta gäller särskilt om du är passagerare i en bil, eftersom körningen åtminstone stimulerar rörelsen i vaderna. Om du ofta åker bil eller tåg kan du överväga att packa kompressionsstrumpor till nästa bilresa.

Avslutande viktiga råd

Kompressionsstrumpor är en enkel behandling som kan göra långa flygresor och bilresor bekvämare. Om du har en historia av blodproppar eller venös insufficiens kan kompressionsstrumpor främja en sund cirkulation och göra det lättare att hålla sig lugn när du reser. Om du redan ofta använder receptfria kompressionsstrumpor kan du överväga att uppgradera till ett par receptbelagda strumpor genom din läkare. Alternativt byta till en annan kompressionsgrad.