– inlägget är i samarbete med hpguiden –

Har du anmält dig till vårens Högskoleprov eller kanske tänker att du ska göra det i höst? Hittade Högskoleprovguiden som är en onlineutbildning som både har ett omfattande kostnadsfritt alternativ där till exempel över 8000 övningsuppgifter ingår, 300 uppgifter med förklaringar och 100 videogenomgångar. Sedan finns även en VIP-medlemskap där man får tillgång till mycket mer och den som verkligen vill förbättra sitt resultat.

Det är verkligen en bra ide att förbereda sig inför högskoleprovet med rätta verktyg. Att man pluggar inför provet känns för mig otroligt viktigt så att man verkligen är förberedd.

Det kommer att finnas två provperioder som det ser ut just nu under 2021. Den första hålls 13 mars och 8 maj. Anmälan för denna har redan varit. Det fanns endast 70000 platser totalt på grund av smittskyddsskälen detta året. Alltså 35000 per vårens provtillfälle, dessutom var det endast personer över 19 år eller äldre som fick söka. Har du inte anmält dig till vårens högskoleprov ska du ha möjlighet att senare anmäla dig till höstens prov. Än är inte anmälningsperioden bestämd, men preliminärt provdatum är 24 oktober. Att skriva högskoleprovet tar hela dagen och kostar 450 kronor. Så på ett eller annat sätt är det värt att investera tid i att förbereda sig inför det.

Högskoleprovets delar
Högskoleprovet består av 160 uppgifter. Åtta delprov fördelat på två typer av pass. Det verbala provpasset består av de fyra delarna
ORD – Ordförståelse
LÄS – Svensk läsförståelse
MEK – Meningskomplettering
ELF – Engelsk läsförståelse

Det kvantitativa provpasset består av de fyra delarna
XYZ – Matematisk problemlösning
KVA – Kvantitativa jämförelser
NOG – Kvantitativa resonemang
DTK – Diagram, Tabeller och Kartor

På högskoleprovdagen skriver du två verbala provpass och två kvantitativa provpass. Du skriver även ett utprövningspass som används för att testa nya högskoleprovuppgifter. Dessa poäng räknas inte med i ditt slutgiltiga högskoleprovsresultat.

Var ordentligt förberedd!